…et mærkeligt spørgsmål vil mange måske tænke, for det ligger måske ikke lige til højre skøjten at se denne sammenhæng, men i min optik, så bygger LEAN og coaching på den samme grundlæggende præmis. Nemlig den, at det er igennem små skridt, at vi forandrer adfærd og forbedre vores performance som virksomhed og som menneske.

Hos Toyota – oprindelsesstedet for LEAN – er der udviklet et hav af metoder til at skabe systemer, strukturer og orden, der kan hjælpe virksomheden med at gå efter at finde veje til reducere tids- og ressourcespild eller fjerne flaskehalse i produktionen. Med disse LEAN metoder bliver vi, som medarbejdere eller ledere i en virksomhed i stand til skridt for skridt at fjerne de dele af vores arbejdsgange, som er uhensigtsmæssige eller som ikke tjener virksomhedens formål og samtidig sætte en standardiseret og vedholdende proces op for at fastholde de ændringer, der er identificeret. Uden en struktureret tilgang, som LEAN symboliserer, til at undersøge og finde årsagerne til uhensigtsmæssigheder (fx en flaskehals), bliver det ikke umuligt at finde vejen eller løsningen, men det bliver helt sikkert tilfældigt.

Coaching fungerer helt på samme måde. Coaching er en metode og et struktureret værktøj til at spotte dine individuelle spildte kræfter og kunne se, hvad der ikke fungerer for dig. Samtidig er coaching en metode til at finde en ny vej i dit liv, se og forstå nye måder at være på og nye handlinger kan sættes i spil. Det er bestemt ikke fordi vi, som menneske ikke kan udvikle os uden coaching – det er bare ofte sådan, at det bliver lidt tilfældigt og sker især, når vi udsættes for en hård eller udfordrende tid, at vi rykker os. Coaching af teams lukker på samme måde op for struktureret at undersøge og sætte fokus på det, vi ønsker at opnå som team og hvor vi spilder kræfterne, så vi spænder ben for vores muligheder for at nå de fælles resultater.

Vi kan så undre os over, hvorfor det er så svært at klare selv. Daniel Kahneman, en israelsk amerikansk psykolog og professor, vandt nobelprisen for at kunne løfte sløret for, hvorfor vi har behov for hjælp til at se disse uhensigtsmæssige mønstre og spild i mennesket men også i virksomheder og organisationer. Han viste os bl.a. at vores hjerner er indrettet til at bruge så lidt energi, som overhovedet muligt, og at hjernen derfor skanner situationerne for erfaringer og lynhurtigt og nærmest pr. automatpilot laver vi slutninger, som kan skjule den optimale løsning for os. Så helt ubevidst følger vi rutiner og procedurer på arbejde, da det dels er effektivt, men også fordi vi derved kan spare på vores energi ressourcer. Præcis som når vi har lært at køre bil – mens vi lærer den færdighed er vi supertrætte, men når først hjernen har lært, hvad det kræver, så sker det automatisk. I en virksomhed gør det, at vi slet ikke stiller spørgsmålstegn ved den måde vi arbejder og strukturerer vores arbejde på. Sådan plejer vi jo at gøre. Derfor giver LEAN værktøjerne mening, og derfor giver det mening på det personlige plan at arbejde med sig selv, og ens skjulte muligheder. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *